Izvanredan uspjeh profesora Evropskog univerziteta na svjetskom nivou: Prof. dr. Haris Huseinagić i doc. dr. Mirza Moranjkić savremenim metodama liječe oboljenja krvnih sudova na mozgu bez klasičnog hirurškog zahvata

Huseinagić i Moranjkić u protekle četiri godine bez klasičnog hiruškog pristupa izveli su više od 400 izuzetno složenih operativnih zahvata na mozgu kod pacijenata koje je veoma tanka linija dijelila od smrti.

Pacijenti ne moraju tražiti spas izvan BiH

Već dvije decenije endovaskularne procedure se primjenjuju u klinikama svjetskog glasa, a do unazad nekoliko godina naši pacijenti spas su tražili izvan granica BiH, za što su im bila potrebna izuzetno velika finansijska sredstva.

Zahvati u nekoliko klinika od Njemačke do Turske koštaju više desetina hiljada eura, a naši pacijenti danas priliku za spašavanje svog života imaju i u UKC-u u Tuzli, čiji im je multidisciplinarni tim na raspolaganju.

Liječenje aneurizmi, arteriovenske malformacije te suženja krvnih sudova na vratu koji za posljedicu mogu imati stvaranje takozvanih ishemijskih moždanih udara, predstavljaju skupinu oboljenja koju danas rutinskim putem obavlja spomenuti dvojac, a klinički rezultati su izuzetno dobri.

Na prostoru bivše Jugoslavije trenutno postoji 12 stručnjaka za ove procedure, a među njima su upravo Huseinagić i Moranjkić, specijalisti iz BiH, koji uz tehničko osoblje u jednoj od operacionih sala tuzlanskog UKC-a postižu zavidne rezultate.

“U prvom redu je riječ o aneurizmi, odnosno proširenju krvnih sudova na mozgu koja vrlo često pucaju i u većini slučajeva izazivaju masivna krvarenja u mozgu te predstavljaju oboljenja koja su opasna po život. Osim toga, liječimo i arteriovenske malformacije koje predstavljaju urođene poremećaje razvoja krvnih sudova na mozgu, a koji se isto tako, najčešće kod mlađih osoba, manifestuje krvarenjem u mozgu”, kaže za Klix.ba Mirza Moranjkić, šef Odjeljenja za endovaskularnu neurohirurgiju u Klinici za neurohirurgiju UKC-a u Tuzli.

Posebnu oblast predstavlja liječenje oboljenja suženja krvnih sudova na vratu koji za posljedicu mogu imati stvaranje takozvanih ishemijskih moždanih udara, što za ove stručnjake predstavlja jedinstven segment koji se liječi posebnom tehnikom s dobrim kliničkim rezultatima.

Pacijenticu izliječili za 15 minuta

Moranjkić je na primjeru ishemijskog moždanog udara slikovito pojasnio šta zapravo podrazumijeva endovaskularno liječenje.

Kako je kazao, pacijent hitno ide u angio salu, pri čemu se jednim kateterom, odnosno cjevčicom, dolazi do krvnih sudova mozga, nakon čega se odstranjuje tromb koji je zapušio krvni sud i još uvijek nije nanio nepopravljivu štetu, omogućavajući da krv dođe na mjesto koje je pogođeno ishemijskim moždanim udarom, te se na takav način smanje ili u cjelosti izbjegnu posljedice udara.

“Mi smo imali primjer pacijentice koja je liječena zbog nekog drugog stanja na našoj klinici te je razvila simptome ishemijskog moždanog udara. Hitno je dijagnostikovano začepljenje krvnog suda na vratu i u mozgu, tzv. tandem lezija. U salu je transportovana s oduzetom desnom rukom i nogom te smetnjama u govoru. Odstranili smo trombove, dobivši dobar radiološki rezultat, a pacijentica je na stolu počela pričati i pomjerati oduzete dijelove tijela, što znači da je praktično izliječena u toku 15 minuta”, navodi Moranjkić.

Ovi stručnjaci su zagazili i u sasvim novo područje koje će u perspektivi biti dominantno, a u pitanju je liječenje akutnog ishemijskog moždanog udara, odnosno, narodski rečeno “klasičnog” moždanog udara.